1-szo Majowa manifestacja pod Pomnikiem Czynu Rewolucyjnego w Rzeszowie

W dniu 1 maja Rada Miejska SLD w Rzeszowie zorganizowała 1-szo Majową manifestację pod Pomnikiem Czynu Rewolucyjnego w Rzeszowie w upamiętniającą ofiary brutalnie pacyfikowanych manifestacji i powstań chłopskich na ziemi rzeszowskiej w latach 1918- 1939.

W swoim wystąpieniu Przewodniczący Rady Miejskiej SLD w Rzeszowie Jerzy Filipek powiedział że pomnik jest hołdem dla przywódców Republiki Tarnobrzeskiej powstałej w 1918 r - ksiedza prałata Eugeniusza Okonia, działacza Tomasza Dąbala, przywódców Powstania Leskiego z 1932 r skazanych na karę śmierci, upamiętnia ofiary brutalnie pacyfikowanych manifestacji chłopskich w Nockowej, Majdanie Sieniawskim, Muninie, Dydni, Harcie, Grebowie, Bóbrce i wielu innych miejscowosci na ziemi rzeszowskiej. W dalszej czesci wystąpienia Jerzy Filipek zaapelował do decyzyjnych urzędów o anulowanie decyzji o Jego zburzeniu gdyż jest to deptanie historii powstań, manifestacji chłopskich na rzeszowszczyznie i ich ofiar.

W manifestacji uczestniczył Przewodniczący Podkarpackiej Rady Wojewódzkiej SLD Wiesław Buż, Przewodniczący Podkarpackich struktur,,Pokolenia " Kol.Wiesław Pajda, członkowie Związku Żołnierzy Wojska Polskiego, członkowie Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów Policyjnych z Kol. Inspektorem Policji Marianem Bileńkim na czele, weterani i kombatanci WP, weterani pracy, działacze lewicy i licznie przybyli mieszkańcy Rzeszowa.

Delegacja SLD złożyła wieniec wieniec a delegacje Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów Policyjnych wiązankę kwiatów.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!