79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.

Liczna delegacja Nowej Lewicy z Przewodniczącym Waldemarem Kaczmarskim wzięła  udział  w  Obchodach   79  rocznicy   wyzwolenia  Radomia  spod  okupacji  hitlerowskiej.

Z inicjatywy nieformalnej Rady Prezesów Związków Żołnierskich i Kombatanckich Radomia odbyły się 16 stycznia obchody 79 rocznicy wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej. W skład Rady wchodzą Prezesi: Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych, Zarządu Rejonowego Związku Żołnierzy WP , Zarządu Oddziału Związku Weteranów i Rezerwistów WP, Zarządu Oddziału Związku Inwalidów Wojennych i Wojskowych, Zarządu Oddziału Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego WP w Radomiu.

Przewodniczy Radzie z akceptacji w/w Prezesów Zbigniew Gołąbek w-ce przewodniczący Zarządu Głównego ZKRPIBWP.  Uroczystości  rozpoczęły  się   o  godzinie  10.00, modlitwą ekumeniczną za ofiary II Wojny Światowej przy płycie Grobu Nieznanego Żołnierza przed Kościołem Garnizonowym. Następnie  odbyło  się uroczyste złożenie wiązanek kwiatów na płycie Grobu Nieznanego Żołnierza.

Dalsza  część   uroczystości  odbyła się    na Cmentarz Wojenny przy ul. Warszawskiej, gdzie  nastąpiło  złożenie  kwiatów  na płycie  pamiątkowej, okolicznościowe  wystąpienia a  także modlitwa ekumeniczna w świątyni P.W. Mikołaja.

Wyzwolenie R 1
Oprawę uroczystości uświetniły poczty sztandarowe wystawione przez ZKRPIBWP , ZżWP, ZIW, ZWIR WP. Poczet sztandaru ZKRPIBWP stanowili uczniowie klas mundurowych Szkół ZDZ w Radomiu.
Całość uroczystości prowadził  Prezes ZR ZżWP mjr w st.spocz. Stanisław Kuśmierski , który na wstępie stwierdził, że celem uroczystości jest oddanie czci ofiarom ponurej nocy okupacji hitlerowskiej trwającej 5 lat, 4 m-ce i 8 dni w Radomiu i Powiecie Radomskim, a także poległym w wyzwalaniu Radomia.
Modlitwę za  ofiary  zdarzeń odmówił ks.kap.ppłk Hubert Hubacz , a rys historyczny przebiegu wyzwolenia przedstawił płk Ryszard Trybuł Prezes ZIW.
W imieniu Prezydenta Miasta Radomia głos zabrał Sekretarz Urzędu Miasta Michał Michalski.

W całej uroczystości , jak  co  roku, udział wzięły delegacje w/w Związków , którym przewodniczyli ich Prezesi (w przypadku ZWIR WP - Zygmunt Pluta) , a także liczna delegacja Nowej Lewicy z Przewodniczącym Waldemarem Kaczmarskim oraz Bogdanem Barszczyńskim, Edytą Malec-Ćwiek, Elżbietą Jagiełło, Ewą Barszczyńską i Wandą Siek.

Wyzwolenie R 23 1
Rozpoczynając drugą część uroczystości na Cmentarzu Wojennym mjr Stanisław Kuśmierski przekazał między innym refleksję , że żołnierze, którzy tu znaleźli swoje miejsce ostatecznego spoczynku nie mieli wpływu na jego wybór, ale to oni wyzwolili Radom spod okrutnej władzy hitlerowskiej. Ks.prot.Paweł Sidoruk w śpiewnej narracji i godnej scenerii odmówił modlitwę za wszystkie ofiary zdarzeń okupacji i wyzwolenia.

Wojna nigdy nie jest czymś dobrym i zawsze niesie ze sobą cierpienie zwykłych ludzi, tragedie osobiste i zniszczenia. Uważamy, że musimy pielęgnować takie rocznice, by pokazywać potomnych, że nigdy nie powinni dążyć do wojny, że powinni szukać przyjaciół na arenie międzynarodowej i mądrze prowadzić politykę zagraniczną. Celem naszego udziału w tych obchodach jest pielęgnowanie pamięci o tych wszystkich, którzy zginęli w czasie II wojny światowej, niezależnie od ich wyznania i narodowości: cywilów oraz żołnierzy walczących w obronie i o wyzwolenie Polski.

Pozostała dokumentacja fotograficzna z tych uroczystości:

79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.79 Rocznica wyzwolenia Radomia spod okupacji hitlerowskiej.

Radom, dnia 16 stycznia 2024r.

[Opr.SK,JL,AL,EB]

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!